Global Leadership Summit

15.-16.3.2024 Tampere


Global Leadership Summit Suomi -konferenssin teemana on LUOTTAMUS

"Rohkaisen lähtemään, sillä sinäkin tarvitset ja ansaitset jonkun paikan, jossa voit pysähtyä työtovereidesi, ystävien ja tuttavien kanssa miettimään omaa työtäsi. Tämä on se paikka." - Rovasti Arto Antturi -
Teppo Rantanen
Asiantuntijayritys Deloitte Suomen toimitusjohtaja

Lencionin luento käytäntöön

16/11/2012 - Teppo Rantanen

Tämän vuoden GLS oli jälleen tapahtuma, joka sai kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä. Niin hyvä se oli. On ihmeellistä, kuinka valtavan joukon loistavia puhujia Bill Hybels ja hänen tiiminsä saavat kasaan vuosi toisensa jälkeen. Aiheet tulevat lähelle, nostavat tunteet pintaan sekä antavat elämänmakuista ja käytännöllistä ajateltavaa. On hienoa, että meillä on tapahtuma, jossa häpeämätön kristinuskon tunnustaminen ja maailmanluokan johtamisen asiantuntijoiden anti yhdistyvät ja tuovat esiin sen, että juuri tästähän johtamisessa on kysymys: arvojen elämisestä todeksi tässä hetkessä.

Omassa elämässäni ja työssäni olen voinut soveltaa monien puheiden teemoja käytäntöön. Eniten olen kuitenkin saanut työssäni käytännön hyötyä Patrick Lencionin opetuksista. Niin viime vuoden alaston totuus kuin tämän vuoden terve organisaatio ovat asioita, joita olen voinut suoraan soveltaa käytäntöön omassa organisaatiossani. Juuri nyt käymme läpi tilanteita, joissa organisaatio — olkoonpa se kuinka fiksu tahansa ja osasipa se strategiansa, taloutensa, markkinointinsa ja tekniikkansa kuinka hyvin tahansa — mittaa omaa terveyttään. Kuinka paljon meillä on politikointia, kuinka paljon hämmennystä? Jokaisessa organisaatiossa on jossain määrin tilanteita, joissa omaa etuaan ajavat henkilöt saavat aikaan sekaannusta ja tunteen siitä, että luottamus ja avoimuus eivät ole kunniassa. Tästä taas seuraa työmoraalin heikkenemistä ja lopulta myös hyvien ihmisten lähtö organisaatiosta.

Silloin tilanne edellyttää kissan nostamista pöydälle. On alettava avoimesti puhua siitä, mikä organisaatiossa on tärkeää. Me teimme niin koko henkilöstön kanssa: annoimme kaikille mahdollisuuden ilmaista huolensa ja turhautumisensa. Hyödynsimme uutta teknologiaa, ja kaikki saivat yhteisessä tilaisuudessa mahdollisuuden antaa anonyymisti palautetta isolle screenille. Tämä oli hyvä tapa panna koko johto peliin ja käydä läpi organisaation haasteita — avoimesti ja ilman selittelyjä. Ja tulihan niitä, kaikenlaisia kommentteja, laidasta laitaan. Tapahtuman jälkeen monet ovat tulleet kiittämään ja kertomaan, että tämä oli paras tilaisuus ikinä ja että johtoa arvostettiin siitä, että olimme ottamassa tätä kaikkea vastaan.

Terve organisaatio kestää rajunkin keskustelun. Asioiden ei pidä antaa henkilöityä, vaan on käsiteltävä asiat asioina. Ja viestien toistaminen selkeästi, kirkkaasti ja riittävän usein toimii. Kokeile vaikka.