Global Leadership Summit

Seuraava GLS-konferenssi järjestetään pääkaupunkiseudulla 9.11.2024


Yhden päivän konferenssi

Ilmoittautuminen ja puhujat julkaistaan pian
Mitja Piipponen
Nuorisotyöntekijä Joensuun vapaaseurakunta

Nuorten viisaus, vanhojen visio

01/09/2014 - Mitja Piipponen

Jokainen yritys, organisaatio ja seurakunta tarvitsee uutta visiota. Pärjätäkseen on uudistuttava tietoisesti ja jatkuvasti. Ei riitä, että tekee sitä, mihin on totuttu ja mikä toimi. Se, mikä toimi eilen, ei enää vie huomenna eteenpäin.

On jatkuvasti haettava uutta suuntaa, luotava uusia tavoitteita, jaettava näkyä ja siirrettävä ihmisiä pisteestä A pisteeseen B

Mutta kuka visioi? Miten määritellä tulevaisuuden suunta? Miten keksiä keinot, strategia, jolla viedään organisaatio A:sta B:hen?

Tätä kysymystä pohdittiin työpaikallani Joensuun vapaaseurakunnassa. Valtaosa seurakunnasta koostuu yli 55-vuotiaista. He myös panostavat eniten rahaa seurakunnan toimintaan ja ovat antaneet vuosien varrella tuhansia vapaaehtoistyötunteja. Joten totta kai enemmistön tulisi määrittää yhteinen näky! Otetaan vanhempien visiot. Mikäs on sitten nuorten rooli? No, nuoret voivat kommentoida uutta suuntaa. Antaa nuorten sanoa mielipiteensä asiasta, pitäähän heitä kuunnella.

Otetaan siis vanhempien visiot ja nuorempien viisaus!

Miten hullunkuriselta tuo lause kuulostaakaan. Onneksi älysimme organisaatiossamme, että sen tulee mennä toisinpäin. Jotta voimme uudistua, tarvitsemme nuoremman sukupolven visioita ja vanhemman sukupolven viisautta. Tällä reseptillä olemme uudistaneet seurakuntaamme.

Sekä minua nuorena johtajana että vanhempaa esimiestäni GLS:n luennot ovat auttaneet ymmärtämään, että tarvitsemme sekä tuoretta näkökulmaa että kokemuksen viisautta. Edellisen GLS:n Oscar Muriun puheenvuoro siitä, miten seurakunnan tulee kasvattaa nuorista ja nuorista aikuisista vastuunsa kantavia johtajia, on määritellyt meidän seurakuntamme johtajuusajattelua. Parikymppiset nuoret ovat mukana seurakunnan johtoryhmässä; heidän mielipiteitänsä ei vain kuunnella, vaan heidän visiotaan uudenlaisesta seurakunnasta on ryhdytty toteuttamaan.

GLS on auttanut seurakuntamme johtajia ymmärtämään, että tarvitsemme nuorten tuoretta suuntaa. Ja me nuoret johtajat olemme ymmärtäneet, että tarvitsemme vanhempien viisautta. Yhdessä voimme mennä eteenpäin.

Uskon, että tällaisella keitoksella organisaation uudistuminen on mahdollista. Se vaatii rohkeutta ja ymmärrystä mutta ennen kaikkea nöyryyttä — vanhemmalta ikäpolvelta nöyryyttä tunnistaa, miten nuorempien visiot vastaavat tätä aikaa, ja nuoremmalta ikäpolvelta nöyryyttä tunnistaa, miten vanhempien viisautta kannattaa kuunnella.

Jokainen organisaatio on jatkuvassa uudistumisen tarpeessa. Uudistuminen vaatii visiota ja viisautta. Hanki niitä oikeilta ihmisiltä. Kenen kanssa sinun tulee uudistaa organisaatiosi?