Global Leadership Summit
Seuraava GLS-konferenssi järjestetään Tampereella 14.–15.3.2025
Tapahtuman aikataulu & ohjelma tarkentuvat myöhemmin.
Kymmenkunta vuotta sitten tehtiin elokuva Invictus, jossa kohtasivat Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela (jota esitti loistavasti Morgan Freeman) ja Etelä-Afrikan rugbymaajoukkueen (Springboks) nuori kapteeni Francois Pienaar (jota yhtä loistavasti esitti Matt Damon). Mandelan ja Francoisin kohtaamista on käytetty esimerkkinä monissa johtajuuskoulutusosioissa, ja se onkin loistava esimerkki monessa suhteessa. Erityisen vaikuttavaa on se, miten Mandela kohtelee rouva Britsiä ja huomioi hänet hänen tarjoillessaan kahvia.
Tämä kohtaus, jonka katsomista lämpimästi suosittelen (löytyy internetistä), on hyvä johdanto teemaan, josta ajattelin tänään lausua muutaman ajatuksen. Johtaminen on ennen kaikkea ihmisten kohtaamista. Tapa, jolla kohtelet muita — erityisesti niitä, jotka ovat hierarkiassa alemmalla tai samalla tasolla kuin sinä — ratkaisee sen, miten voit vaikuttaa johtajana. Vaikuttavimpia tekoja, joilla voit lisätä johtajana saamaasi arvostusta, ovat teot, joilla osoitat arvostavasi toisia ihmisiä. Klassinen esimerkki tästä on arvostettu professori, joka kysyi häntä haastattelemaan tulleelta kuvausryhmältä aluksi, haluavatko he teetä tai kahvia. Jokaisen kuvausryhmän jäsenen kohdalla hän kysyi sitten, halusiko tämä teetä vai kahvia, ja millaisena. Sen sijaan, että joku olisi toimittanut tilauksen, kyseinen vanha ja arvostettu professori lähti itse naapurihuoneeseen ja toi henkilökohtaisesti jokaiselle tämän haluaman kahvin tai teen. Tällä pienellä teolla professori asemoi itsensä kuvausryhmän jäsenten silmissä auktoriteetiksi, jonka asemaa ei tullut mieleenkään kyseenalaistaa. Minulla on samanlainen kokemus vuosien takaa suuren viraston johtajasta, joka kokoukseen tullessaan kysyi ensimmäisenä (vaikka oli vieras), saako kaataa kahvia tai teetä, ja asettui siten koko tilanteen johtajaksi.
Nämä pienet esimerkit osoittavat, että johtajuuden haltuun ottamisessa on kyse hyvinkin pienistä asioista. Avainasemassa on aito, pyyteetön ja ihmislähteinen suhtautuminen. Johtamisessa ihmisen kohtaaminen ihmisenä on ainoa lähtökohta.
Johtajuus ei myöskään koske vain johtajia. Johtajuus on asia, joka on meissä kaikissa. Jokaisen tulee olla myös oman itsensä johtaja. Oman itsensä johtaminen lähtee itsensä tuntemisesta, itsensä kohtaamisesta ja itsensä hyväksymisestä. Jos olet sinut oman itsesi kanssa, voit olla sinut myös johtajuutesi kanssa. Tämä auttaa sinua olemaan paitsi johtaja, myös johdettava.
Johtajan tehtävä on myös saada johdettavissaan aikaan paras mahdollinen: auttaa heitä ylittämään se, mihin he itse luulivat kykenevänsä. Se tehdään antamalla vastuuta, tukemalla ja kannustamalla. Omalla urallani on ollut useita henkilöitä, joiden kasvua suurempiin tehtäviin olen saanut seurata ja auttaa. Antamalla isommat saappaat, joihin astua — välillä vähän pelottavankin suuret — ja tarjoamalla samalla kaiken tuen, kannustamalla ja antamalla mahdollisuuden epäonnistuakin olen siinä onnistunut. Ihmisissä on paljon enemmän potentiaalia kuin miltä näyttää. On vain tärkeää ymmärtää, etteivät henkilön mahdollisuudet aina toteudu parhaiten siinä tehtävässä, johon hän on hakeutunut (tai päätynyt). Joskus henkilöitä on myös ohjattava hakeutumaan toisiin tehtäviin, joissa heidän potentiaalinsa on paremmin käytettävissä ja hyödyksi.
Uskon, että yksi ratkaisevan tärkeä ominaisuus johtajassa on ymmärrys jokaisen ihmisen arvosta ja arvokkuudesta. Tuon ymmärryksen myötä hän on parhaiten valmistautunut kohtaamaan ihmisen kokonaisvaltaisesti, auttamalla toista tulemaan ”parhaaksi omaksi itsekseen”.