Global Leadership Summit

Seuraava GLS-konferenssi järjestetään Tampereella 14.–15.3.2025


Tapahtuman aikataulu & ohjelma tarkentuvat myöhemmin.






Teuvo V. Riikonen
pastori, kirjailija, toiminnanjohtaja Parikanniemisäätiö

Kaikki perustuu luottamukseen

01/01/2014 - Teuvo V. Riikonen

”Kaikki perustui luottamukseen”, kertoi ystäväni vuosia sitten, kun hyppäsi laskuvarjolla tandemhypyn toisen ihmisen kanssa. Tunne koneessa ennen hyppyä oli ollut hänen mukaansa uskomaton. Yhtäkkiä hyppää vain tuntemattomuuteen ja luottaa siihen, että toinen osaa.

Viime vuoden Suomen suurin mediaa koskeva uutinen oli Helsingin Sanomien päätoimittajan erottaminen. Eronsa jälkeen Mikael Pentikäinen puhui luottamuksesta lehden omistajaan, toimitukseen ja lukijoihin. Kun luottamusta ei yhdestä suunnasta löytynyt, päätoimittaja sai lähteä.

Tiedämme, mitä luottamus tarkoittaa. Monet asiat elämässämme perustuvat luottamukseen. Asiat sovitaan yhdessä ja sen jälkeen luotetaan, että sovitut asiat toimivat. Ei ihme, että ihmisiä eri hallintotehtävissä kutsutaan luottamushenkilöiksi. Monissa virkatehtävissä kuullaan ja nähdään asioita, jotka ovat ehdottoman luottamuksellisia. Meillä hengellistä työtä tekevillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus asioista, joita kuulemme ripissä ja sielunhoidossa.

Luottamuksen voi siis menettää. Useimmissa tapauksissa vain kerran. Luottamuksen uudelleen rakentaminen vaatii paljon eikä aina onnistu ollenkaan. Silti asiat voivat perustua paljolti vain luottamukseen. Mutta viime vuosien aikana olemme oppineet, ettei sen varaan voi rakentaa edes maailman turvallisuutta. Vuoden 2012 GLS-konferenssissa Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Condoleezza Rice puhui kolmesta asiasta, jotka vaikuttivat maailman menoon viime vuosien aikana.

Syyskuun 11. päivä 2001 muutti koko maailman. Luottamus turvallisuuteen meni, kun lentokoneet törmäsivät kahden talon seinään New Yorkissa. Syyskuun 15. päivänä 2008 amerikkalainen rahoituspankki Lehman Brothers joutui yrityssaneeraukseen, jonka seurauksena alkoi rahoituskriisi. Luottamus rahan voimaan heikkeni. Kolmas asia vei ihmisiltä luottamuksen auktoriteetin voimaan. Arabikansojen kansannousun katsottiin alkaneen, kun Tunisian presidentin Ben Alin syrjäyttämiseen johtaneet mellakat puhkesivat joulukuun puolivälissä 2010, jolloin Mohamed Bouazizi teki itsemurhan sytyttämällä itsensä tuleen Tunisian keskiosassa sijaitsevassa Sidi Bouzidin kaupungissa.

Kolme erillistä tapahtumaa, joissa kaikissa luottamuksella oli suuri merkitys.

Vuoden 2013 GLS-konferenssissa Bill Hybels puhui siitä, miten luottamus muodostaa johtamisen ytimen. Hän kutsui hiljentymään Jumalan eteen ja miettimään, miten säilytämme luotettavuuden omassa elämässä ja organisaatiossa. Jumala on armollinen ja pitkämielinen, mutta vääryydet on oikaistava — mitä nopeammin, sitä parempi.

Olen johtajana joutunut työpaikoissani tekemään usein vaikeita esityksiä ja ratkaisuja. Mutta ne eivät ole olleet ratkaiseva asia. Tärkeintä on aina ollut, että omat esimieheni ovat luottaneet. Siitä on kysymys.

Suomalaisen nyky-yhteiskunnan suurimpia ongelmia on luottamuspula.

Luottamuksesta oli kysymys myös parituhatta vuotta sitten. Jumala luotti ihmiseen. Jumalan Poika annettiin Marian synnytettäväksi ja hoidettavaksi. Kaikkivaltias Jumala alistui ihmisen osaan ja tuli kapaloihin. Täysin avuttomana. Vain Marian ja Joosefin huolenpidon varassa. Ympärillä vihamielinen hallinto. Mielipuolinen hallitsija, joka halusi tapattaa kaikki vastasyntyneet poikalapset.

Ajattele, mikä luottamus. Jumala luotti ihmiseen.